Saskia Jonker – Huisraadidee

//Saskia Jonker – Huisraadidee

Saskia Jonker – Huisraadidee

Huisraadidee-saskia-jonker

Vandaag ben ik te gast bij Saskia Jonker van Huisraadidee. Ik ken Saskia al meer dan 30 jaar. En zolang als ik haar ken, weet ik dat ze creatief is. Vroeger zat ze altijd overal bloemetjes op te tekenen. Schattige, lieve bloemetjes. Sas lacht: “Ik weet dat ik een jaar of 10 was en dat ik altijd alles in een schetsboekje tekende.”

En in en buiten haar huis staan diverse dingen die haar creativiteit ondersteunen. Gebloemde schilderijlijstjes, diverse prachtige tekeningen aan de muur en kastjes en tafeltjes in een nieuw jasje.

Huisraadidee

Saskia heeft sinds 12 jaar haar bedrijf Huisraadidee. Een bedrijf dat allerlei creatieve workshops geeft aan kinderen en volwassenen. Tijdens de workshops worden diverse objecten beplakt met cadeaupapier in allerlei soorten en maten. Daarna wordt het gelakt met een uiterst sterke lak, zodat het ook buiten kan staan. Zo ontstaan de mooiste kunstwerken.

Voordat ze Huisraadidee begon, werkte Saskia 15 jaar in de hulpverlening. Daar kwam een eind aan toen ze merkte, hoewel ze er al eerder aan had gewerkt, dat dingen die haar waren overkomen in de jeugd nog niet helemaal waren verwerkt. “Ik was op dat moment even helemaal klaar met de hulpverlening. Het was echt tijd voor iets anders. Daarbij merkte ik dat mijn creatieve kant weer begon te kriebelen.

HuisraadIdee - hertenIk startte met de studie Interieurstyling in Amsterdam. Een belangrijk onderdeel van die studie was materiaalonderzoek en het werken daarmee. En dat vond ik zo leuk dat ik er mijn eindopdracht van maakte: Een beeld van een moederhert met haar kalf, beplakt met allerlei cadeaupapier.”

“Mensen waren zo enthousiast, dat ik erin ben doorgegaan. Essentieel is de juiste lijm, want je plakt diverse soorten papier op objecten van allerlei materiaal. Ik heb heel veel uitgeprobeerd voordat ik de goede samenstelling had, want het moet ook houdbaar zijn. De Pak&Plak lijm heb ik als handelsmerk geregistreerd en verkoop ik, naast de workshops die ik geef.”

Sas lacht: “Ik ging overal in de buurt vragen of ik de lege glazen potten mocht hebben, want dan kon ik daar mijn lijm in bewaren. Er waren dagen dat ik thuis kwam en dat mijn hele voortuin vol stond met stapels potten. Dat was de tijd dat ik met Huisraadidee startte. Ik was zó verbaasd dat je zomaar klanten hebt. Eerst is het allemaal vaag, maar dan ineens zit je in je studio met mensen die allemaal enthousiast aan de slag zijn.”

Inspiratie

Huisraadidee-tuinWe zitten in de gezellige tuin van Saskia en Henk, haar partner sinds 16 jaar. Prachtige hortensiastruiken, de vele zelfbeplakte, prachtige kastjes en het heerlijke weer zorgen dat we af en toe afdwalen naar andere verhalen.

Gevraagd naar wat haar inspireert, vertelt Sas: “De natuur is een grote inspiratie voor mij en fotografeer ik veel en vaak. Maar ook zelf creatief bezig te zijn en met mensen omgaan, geeft mij veel energie. En zeker als mensen blij worden van wat ze zelf hebben gemaakt.

Huisraadidee-kastjeZe vertelt dat ze haar site Huisraadidee.nl heeft om alle basisinformatie, eenduidig en helder vast te leggen. “Dat is enorm handig als mensen op bijvoorbeeld beurzen vragen waar ze meer over mij, de Pak&Plak lijm en workshops kunnen lezen. En ik blog. Elke keer als er een workshop is geweest, vertel ik daarover. Naast mijn site maak ik gebruik van Facebook en Pinterest. Het is belangrijk dat je als bedrijf zichtbaar bent.”

Hoewel het aan haar hart gaat om Huisraadidee los te laten, vindt Saskia het tijd om iets anders te gaan ondernemen. “En nu ik heb besloten om iets anders op te pakken, merk ik dat geen inspiratie meer heb om te bloggen op mijn site. Dus dat ligt nu stil.”

Het is de bedoeling dat Huisraadidee, in ieder geval Pak&Plak blijft bestaan en Saskia is zich aan het oriënteren op eventuele overname.

HulpHelpt

Saskia wil niet verder met Huisraadidee omdat ze iets nieuws wil starten. Iets nieuws of misschien wel iets ouds. Want ze keert weer terug naar de hulpverlening, maar ze wil het dit keer combineren met haar creatieve kant. Een uitdaging die ze als titel ‘HulpHelpt’ heeft gegeven. Ze wil vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik, gaan helpen.

Saskia: “Ik weet vanuit persoonlijke ervaring dat het helpt om hulp te zoeken. En ik heb gemerkt dat mensen heel makkelijk hun verhaal vertellen tijdens mijn creatieve workshops. Dus in HulpHelpt komt alles wat ik de afgelopen jaren heb gedaan helemaal bij elkaar. Hulpverlening is echt mijn talent. Mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij.”

Dat herken ik zeker bij Sas. Dat komt omdat ze je het gevoel geeft dat je er mag zijn, dat je er toe doet. Ze is een warme persoonlijkheid, een gevoelsmens. Altijd als we elkaar begroeten of afscheid nemen dan krijg ik een knuffel, met de woorden: “Ik wil je even voelen”.

Sas vervolgt: “En zeker mensen met een geschiedenis van seksueel misbruik voelen zich niet gezien. Ze denken dat ze de enige zijn. Praten helpt en als je met je handen bezig bent, gaat praten makkelijker. Mensen worden rustiger en meer open over wat er is gebeurd. Maar het kan ook zijn dat we erop uit te gaan, wandelingen in het bos of langs het Portugese strand.”

Portugal

Portugees? Waar komt dat ineens vandaan? En dan blijkt dat Sas en Henk nog een wens hebben. Een huisje in Portugal, zodat ze een deel van het jaar in de Algarve kunnen doorbrengen.

Saskia: “Maar dat plan gaat toch zeker 2 tot 3 jaar duren voordat het zover is. Ik wil eerst hier een klantenkring opbouwen. En dan wil ik ook daar mensen ontvangen.”

Er is veel te doen voordat het zover is en ze van start kan. Zo moet er een nieuwe site komen, visitekaartjes.

Saskia: “En ik ben met een plan bezig om mijn klantenkring op te bouwen. Ik heb veel contacten met hulpverleners uit mijn vorige werk en wil naar beurzen gaan.”

Gepassioneerd vervolgt ze: “Ik heb echt het gevoel dat ik als ervaringsdeskundige een verschil kan maken. Dat ik kan laten zien aan andere vrouwen dat je leven niet ophoudt. Dat je met seksueel misbruik kunt leven.”

Zo praten we een gat in de heerlijke, zonnige middag en wordt het echt tijd voor mij om te gaan. Maar niet voordat ik door zowel Sas als Henk hartelijk wordt uitgenodigd om als ze daar eenmaal zitten, naar de Algarve te komen. En daar kijk ik naar uit.

 

Alles mag er zijn
Huisraadidee-pissebeddenAls we rondlopen in de tuin doen we de mooiste ontdekkingen. Zo ontdekken we een nestje pissebedden, toch niet moeders mooiste. Maar ook daar kan Saskia de schoonheid van inzien. Dat is typisch Sas: Leven en laten leven.

 

Marga van der Kroon – MACE WebDesign

 

Tips van Saskia
Ga veel netwerken. Praat erover. Maak het persoonlijk, zorg dat je zichtbaar wordt. Zodra mensen je leren kennen, gaan ze je het gunnen.
2017-01-23T13:19:26+01:00over mij|0 Comments

Leave A Comment